Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ítélet

2008.05.01

 

Mégegyszer tekintsük át az OSC elleni legutóbbi mérkőzés teljes historiáját, ezúttal úgy, ahogy Budapesten látták, látják a történteket. És a meghozott "érdekes" ítélet is kiolvasható ebből. Ebben volt segítségünkre a szövetségi hivatalos weboldal.

 

I. DUNAÚJVÁROS

Rájátszás 2, második forduló

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA ELCO DVCSH - OSC CEMELOG mérkőzés lefújása előtt a párharc állása 4-2 volt az OSC javára.

A Versenyszabályzat nem teszi lehetővé orvos nélkül mérkőzés lejátszását, bármilyen okból is nincs orvos, és bármi is lenne a résztvevő csapatok akarata a lejátszást illetően.

A Versenyszabályzat szerint az orvos nevét a rendező csapat képviselője köteles beírni, a beírás azt jelenti, hogy felelősséget vállal azért, hogy az orvos ténylegesen is ott van, beavatkozásra készen áll, és a szükséges felszereléssel rendelkezik.
Pék Gyula ellenőr az első negyed végén szükségét érezte a beírt orvos jelenléte ellenőrzésének, és miután megygőződött, hogy nincs jelen orvos, a játékvezetőket a mérkőzés lefújására utasította.

 

II. VERSENYBÍRÓ BIZOTTSÁG - AZ OSC KAPTA A KÉT PONTOT - DONAÚJVÁROS FELLEBBEZETT

A Versenybíró Bizottság határozata szerint:

Az MVLSZ VB a mérkőzést 5-0 gólaránnyal az OSC-CEMELOG csapata javára igazolta, így a 2 pontot az OSC kapta. A DF-ELCO DVCSH-t, mint rendező egyesületet, a VSz. 2. számú melléklet 1.4. pontjában foglaltak alapján 60.000.- forint pénzbüntetéssel sújtotta. Mihók Attila közreműködői jogát a VB felfüggesztette és ellene fegyelmi eljárást kezdeményezett.

A VB többek között megállapította, hogy a mérkőzésen nem volt orvos, így a lefújás jogos volt. A VB szerint a Versenyszabályzat egyértelmű előírása szerint, az orvos nevének beírása a rendező egyesület felelős képviselőjének kötelessége, a név beírása annak kifejezett tanúsítása, hogy az orvos a helyszínen, beavatkozásra készen van.
A VB a vizsgálata során megállapította, hogy a Dunaújvárosi csapat orvos nevet írt be, emiatt a mérkőzés ellenőre abban a tudatban engedélyezte a kezdést, hogy az orvos a helyszínen van. Az, hogy a beírás ellenére nem volt orvos, csak az első negyed végén derült ki az ismételt ellenőrzéskor.
Mihók Attila ellen azért indított a VB fegyelmi eljárást, mivel a beírással a véletlen vagy szándékos megtévesztés gyanúja vetődött fel, amellyel kapcsolatban a VB, ezen, a játékosok testi épségét súlyosan veszélyeztető esetben, a Fegyelmi Bizottság vizsgálatát látta szükségesnek, és a jegyzőkönyvet a Dunaújváros részéről vezetőként Ő írta alá.

A VB ugyanakkor fél napos haladékot adott arra, ha a két egyesület mégis a vízben kívánná eldönteni a 2 pont sorsát, úgy közös megegyezés esetén engedélyezte volna a lejátszását. A megadott határidőig megegyezés nem született, így a VB döntés életbe lépett.

A DF-ELCO DVCSH csapata megfellebbezte a döntést azzal, hogy az orvos, betegsége miatt nem tudott részt venni a meccsen, és ez szerintük vis majornak számít, így a mérkőzés újrajátszása indokolt, továbbá arra hivatkozott, hogy az ellenőr hibájából kezdődhetett el a mérkőzés.

Az ügyben a Fellebbviteli Bizottság döntött.

III. FELEBBVITELI BIZOTTSÁG: A VB DÖNTÉSE ÉRVÉNYES - A MÉRKŐZÉS 2 PONTJÁT AZ OSC KAPTA

 A Fellebbviteli Bizottság helyben hagyta a VB döntését, megállapította, hogy nem helytálló a Dunaújváros védkezése mely szerint az orvos betegsége vis majornak számít. Álláspontja szerint az orvos biztosítása a rendező csapat kötelessége, ha az orvos megbetegszik, akkor annak pótlása is.
A Fellebbviteli Bizottság megállapította, hogy a mérkőzés orvos nélküli elkezdéséhez nagyban hozzájárult, hogy a Dunaújvárosi csapat az orvos nevének beírásával a Versenyszabályzat szerint hivatalosan azt tanúsította, hogy az orvos jelen van az uszodában, beavatkozásra készen. Mint utólag kiderült ez nem volt valós. A VB ezért jogosan ítélte meg úgy, az orvos jelenlétének nem valós tanúsítása felvetheti a fegyelmi felelősség kérdését is, és ezért kezdeményezte a jegyzőkönyvet a aláíró Mihók Attila elleni fegyelmi eljárás megindítását.

A Fellebbviteli Bizottság döntését követően a Fegyelmi Bizottság értesítette a VB-t, hogy a tárgyalásra az ünnepek miatt csak május 8-án tud sort keríteni, azaz nem tudja a Rájátszásbeli rendkívüli eljárási rendet biztosítani, ezért a Fegyelmi Bizottság a Versenybíró Bizottsággal egyetértésben a fegyelmi eljárás alá vont Mihók Attila edző-vezető közreműködői jogát az eljárás lefolytatásáig visszadja.

A Fellebbviteli Bizottság döntésével a határozat jogerőre emelkedett, ellene az MVLSZ keretén belül fellebbezni nem lehet.

Forrás: mvlsz.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.